Wat is Griekse Bergthee en waarom is het zo gezond?

Geplaatst op 18-02-2023

Categorie: Eten en drinken

Misschien heb je wel eens gehoord van Griekse Bergthee, ook wel bekend als Sideritis thee. Deze thee wordt al duizenden jaren gedronken vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Maar wat is Griekse Bergthee eigenlijk en waarom is het zo gezond? In dit artikel ga ik je alles vertellen over deze bijzondere thee en waarom het de moeite waard is om het eens te proberen.

Griekse BergtheeWat is Griekse Bergthee?

Griekse Bergthee, of Sideritis thee, is een kruidenthee die afkomstig is uit Griekenland. De thee wordt gemaakt van de Sideritis plant, die groeit op hoge hoogten in de bergen van Griekenland. Het is een van de meest populaire kruidentheeën in Griekenland en wordt daar al duizenden jaren gedronken vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen.

De Sideritis plant heeft kleine gele bloemen en groeit voornamelijk in rotsachtige en bergachtige gebieden. De plant heeft een sterke geur en smaak en wordt vaak gebruikt in de traditionele Griekse keuken. Na het plukken wordt de plant gedroogd en vervolgens gebruikt om thee van te zetten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Griekse Bergthee?

Griekse Bergthee bevat een grote hoeveelheid antioxidanten, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen leiden tot oxidatieve stress, wat kan leiden tot celbeschadiging en een verhoogd risico op bepaalde ziekten.

Daarnaast bevat Griekse Bergthee ook flavonoïden, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten, waaronder hartziekten en kanker.

Griekse Bergthee kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst. Het bevat namelijk stoffen die bekend staan om hun kalmerende effect op het zenuwstelsel, zoals apigenine en luteoline. Het drinken van Griekse Bergthee kan dus een ontspannend effect hebben op het lichaam en de geest.

Hoe zet je Griekse Bergthee?

Griekse Bergthee kan op verschillende manieren gezet worden, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De meest traditionele manier is door de thee te zetten met verse of gedroogde bladeren van de Sideritis plant.

Hieronder leg ik uit hoe je Griekse Bergthee het beste kunt zetten:

  1. Breng water aan de kook en laat het vervolgens een paar minuten afkoelen tot ongeveer 90 graden Celsius.

  2. Voeg 1-2 theelepels gedroogde Sideritis bladeren toe aan een theepot of mok.

  3. Giet het water over de bladeren en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.

  4. Zeef de thee en voeg eventueel honing of citroensap toe naar smaak.

Je kunt Griekse Bergthee ook kopen in de vorm van theezakjes of capsules. Als je kiest voor theezakjes, volg dan de instructies op de verpakking. Als je capsules gebruikt, volg dan de instructies van de fabrikant.

Griekse Bergthee, of Sideritis thee, is een kruidenthee die afkomstig is uit Griekenland. Het wordt al duizenden jaren gedronken vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. De thee bevat antioxidanten en flavonoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en ontstekingen in het lichaam. Daarnaast kan het drinken van Griekse Bergthee ook helpen bij het verminderen van stress en angst.