Drie tips om je Windows-pc veilig te houden

Geplaatst op 17-02-2023

Categorie: Computer en internet

Als je een Windows-pc gebruikt, dan is het belangrijk om deze veilig te houden. Er zijn immers veel kwaadwillende mensen en softwareprogramma's die jouw persoonlijke gegevens willen stelen of je pc willen beschadigen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw Windows-pc veilig blijft? In dit artikel geven we je drie handige tips!

1. Zorg voor up-to-date beveiligingssoftware & besturingssysteem

Het is van groot belang om goede beveiligingssoftware op je Windows-pc te installeren. Dit kan een antivirusprogramma zijn, maar ook een firewall, anti-malwareprogramma of anti-spywareprogramma. Zorg er wel voor dat je deze software up-to-date houdt. Dit doe je door regelmatig updates te installeren. Hierdoor worden niet alleen nieuwe virussen en malware gedetecteerd, maar ook bestaande beveiligingslekken gedicht.

Het is ook aan te raden om te kiezen voor beveiligingssoftware van bekende en betrouwbare leveranciers. Op deze manier weet je zeker dat de software goed werkt en betrouwbaar is. Kies dus niet voor onbekende, goedkope antivirusprogramma's die je op een willekeurige website vindt. Hierbij loop je het risico dat de software niet werkt of zelfs schadelijk is voor je pc. Daarnaast is ook het up to date houden van je windowsinstallatie belangrijk.

windows up to date

2. Maak regelmatig back-ups van je gegevens

Het kan gebeuren dat je pc wordt besmet met een virus of dat er iets anders gebeurt waardoor al je gegevens verloren gaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van je gegevens. Zo kun je altijd terugvallen op een recente kopie van je bestanden als er iets misgaat.

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken van je gegevens. Zo kun je gebruikmaken van een externe harde schijf of USB-stick, maar ook van clouddiensten zoals Google Drive, OneDrive of Dropbox. Het is aan te raden om je back-ups op verschillende locaties op te slaan, zodat je altijd een back-up hebt als er iets misgaat met een van je opslaglocaties.

3. Wees voorzichtig met het downloaden van software

Het downloaden van software kan gevaarlijk zijn, vooral als je dit doet vanaf onbetrouwbare websites. Hierbij loop je het risico dat je ongewild malware of virussen downloadt. Het is daarom aan te raden om alleen software te downloaden van bekende en betrouwbare websites.

Let ook goed op tijdens het installatieproces. Vaak worden er tijdens de installatie ongewild extra programma's of werkbalken meegeïnstalleerd. Dit kun je voorkomen door tijdens de installatie goed op te letten en de opties voor extra programma's uit te vinken.

Tot slot is het belangrijk om altijd de licentieovereenkomst te lezen voordat je software installeert. Hierin staat vaak vermeld wat de software precies doet en wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt. Op deze manier voorkom je dat je ongewild toestemming geeft voor het verzamelen of delen van je gegevens.